Ce se întâmplă când încerci să te abții din a strănuta
Probabil că nu o singură dată te-ai aflat în postura în care ai zis că e mai bine să maschezi un strănut puternic, de dragul împrejurărilor.
Strănuturile sunt un fenomen pe cât de banal, pe atât de dezbătut. De ce strănutăm de trei ori la rând? De ce nu strănutăm cu ochii deschiși? De ce spune toată lumea că nu e bine să te abții din strănutat?
Data viitoare când vrei să faci din nou asta, gândește-te de două ori înainte să îți maschezi strănutul. Să luăm mai întâi cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Recent, un bărbat de 34 de ani din Marea Britanie a încercat să nu strănute prea zgomotos și a ajuns internat în spital pentru șate zile. El s-a ținut de nas și și-a închis gura când a simțit că îi vine să strănute. Rezultatutul a fost o senzație de pocnitură în gât, urmată de durere și dificultate de înghițire.
Când bărbatul a ajuns la doctor, începuse deja să nu aibă probleme în a vorbi. În urma radiografiei, s-a dovedit că presiunea adunată în urma strănutului i-a părăsit traheea și i-a rupt țesutul moale al faringelui. Sunetele ca de pocnitură erau de fapt bulele de aer care se adunau în șesutul moale al gâtului prin leziuni. Riscul de infecție a devenit foarte mare, așa că omul a fost internat o săptămână și a fost hrănit printr-un tub.
Totuși, într-un scenariu mai puțin ghinionist, lucruruile stau puțin mai bine. Ruperea faringelui este posibilă, dar rareori din pricina unui strănut. Cel mai adesea, apare în urma tușitului intens sau a râgâitului. Chiar și așa, experții sunt de părere că e mai bine să nu îți maschezi un strănut prin astuparea nărilor și închiderea gurii. Această metodă, deși nu are de multe ori efecte secundare, poate totuși să ducă la anevrisme cerebrale sau la ruperea traheei. Dacă vrei să nu mergi la risc, cel mai bine este să păstrezi aproape o batistă sau un șervețel și să le folosești cu încredere când simți că se apropie un strănut.